Kurczak w marchewce z hiszpańskim estragonem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Propozycja na smaczne, aromatyczne i proste w przygotowaniu danie obiadowe :)

  • 30 min

Składniki:

  • - Pierś z kurczaka
    - 6 - 7 marchewek
    - 1 cebula czosnkowa
    - Mały pęczek natki pietruszki
    - 2,5 łyżeczki suszonego estragonu hiszpańskiego
    - 1 ząbek czosnku
    - 250 ml bulionu drobiowego
    - 5 - 6 łyżek przecieru pomidorowego
    - sól, pieprz
    - olej rzepakowy (do smażenia)
    + kasza jęczmienna i 1 łyżka sosu sojowego

Kurczak w marchewce z hiszpańskim estragonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umytą i osuszoną pierś z kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki, które obsypujemy solą, pieprzem i estragonem (około 0,5 łyżeczki).

    Marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w kostkę i siekamy natkę pietruszki.
  • 2. Na oleju szklimy pokrojoną cebulkę, a następnie dodajemy startą marchewkę i smażymy około 5 minut. Po tym czasie dodajemy pietruszkę, 2 łyżeczki estragonu, zalewamy wszystko bulionem i dusimy pod przykryciem przez około 10 minut.

    W tym czasie na drugiej patelni smażymy kawałki kurczaka na delikatnie złoty kolor.
  • 3. Gdy minie 10 minut, marchewka się poddusi, a bulion odparuje, dodajemy podsmażonego kurczaka, przecier pomidorowy i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wszystko mieszamy i dusimy jeszcze około 5 minut. Na koniec całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

    Podajemy z kaszą jęczmienną z dodatkiem sosu sojowego.

    Życzę smacznego! :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy