Kurczak w marchewce z hiszpańskim estragonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umytą i osuszoną pierś z kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki, które obsypujemy solą, pieprzem i estragonem (około 0,5 łyżeczki).
Marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w kostkę i siekamy natkę pietruszki.
2.Na oleju szklimy pokrojoną cebulkę, a następnie dodajemy startą marchewkę i smażymy około 5 minut. Po tym czasie dodajemy pietruszkę, 2 łyżeczki estragonu, zalewamy wszystko bulionem i dusimy pod przykryciem przez około 10 minut.
W tym czasie na drugiej patelni smażymy kawałki kurczaka na delikatnie złoty kolor.
3.Gdy minie 10 minut, marchewka się poddusi, a bulion odparuje, dodajemy podsmażonego kurczaka, przecier pomidorowy i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wszystko mieszamy i dusimy jeszcze około 5 minut. Na koniec całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Podajemy z kaszą jęczmienną z dodatkiem sosu sojowego.
Komentarze