Kurczak w musztardzie z sałatką z brokułami i żurawiną

0 (0 ocen)

  • 60 min

Smaczne, szybkie i dietetyczne.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 brokuł
    opakowanie sera feta
    2 łyżki żurawiny suszonej
    2 łyżki konfitury z żurawiny lub malin
    mała pierś z kurczaka
    2 łyżki musztardy
    łyżeczka papryki słodkiej
    łyżeczka curry
    łyżka śmietany 12%
    pieprz, sól i przyprawy wg uznania

Kurczak w musztardzie z sałatką z brokułami i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka kroimy jak na kotlety schabowe, rozbijamy na ok. 1 cm. Po oby dwóch stronach solimy, pieprzymy, dodajemy curry, słodką paprykę oraz smarujemy musztardą. Zostawiamy na 30 min.
  • 2. Brokuła gotujemy w osolonej wodzie, odsączamy, studzimy, kroimy na mniejsze kawałki. Ser feta kroimy w kostkę, dodajemy do brokułów. Dodajemy żurawiny, przyprawy do smaku i łyżkę śmietany. Mieszamy ze sobą dokładnie.
  • 3. Przygotowaną wcześniej pierś z kurczaka układamy w rękawie z folii aluminiowej w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy 20-25 min w 180 stopniach. Podajemy z konfiturą i sałatką. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy