Kurczak w panierce KFC

0 (0 ocen)

  • 30 min

Panierka do kurczaka inspirowana potrawami z jednej z najpopularniejszych restauracji fast-food - KFC

  • 30 min

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
    2 jajka
    1,5 szklanki mąki
    3 szklanki płatków kukurydzianych
    sól
    pieprz
    papryka ostra mielona
    olej do smażenia

Kurczak w panierce kfc - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy ją w plastry o grubości 1-1,5 cm i opruszamy z obu stron solą i pieprzem.
  • 2. Umyte jajka rozbijamy na talerzyku i roztrzepujemy razem z solą, pieprzem i ostrą papryką. Na drugi talerzyk wsypujemy przesianą mąkę. Na trzecim umieszczamy wcześniej rozgniecione płatki kukurydziane.
  • 3. Olej wlewamy do garnka i stawiamy na ogniu abby się rozgrzał. Kawałki kurczaki obtaczamy w jajku, potem w mące, następnie ponownie w jajku i w płatkach kukurydzianych.
  • 4. Tak przygotowane wrzucamy do rozgrzanego oleju na kilka minut, aż staną się złociste.

Porady

Gotowe wyjmujemy z garnka i kładziemy na papierowych ręczniku, żeby odsączyć tłuszcz.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy