Kurczak w paprykowym sosie

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszny i aksamitny sos z wędzoną nutą.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 uda z kurczaka
    3 podudzia z kurczaka
    1 litr wody
    2 liście laurowe
    4 ziela angielskie
    olej do smażenia
    3 łyżki słodkiej wędzonej papryki
    pół cebuli
    sól
    pieprz
    szczypta oregano

Kurczak w paprykowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka myjemy, oczyszczamy i osuszamy.
    W garnku gotujemy wodę z zielem angielskim i liściem laurowym.
    Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy kurczaka.
    Przekładamy do garnka. Na tym samym oleju smażymy drobno posiekaną cebulę, którą wlewamy do całości.
    Doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy na średnim ogniu aż kurczak będzie miękki.
    Na patelni wlewamy niewielką ilość oleju i wsypujemy wędzoną paprykę.
    Pilnujemy aby się nie przypaliła.
    Wlewamy do całości.
    Gotujemy na średnim ogniu aż sos się zredukuje.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy