Kurczak w pieprzu z kalafiorem

0 (0 ocen)

  • 25 min

Lubią to danie i dorośli i dzieci. Delikatny drób w połączeniu z kalafiorem tworzy smaczne i lekkie letnie jedzonko.

  • 25 min

Składniki:

  • 15 dkg kalafiora, 20 dkg zielonych szparagów, 15 dkg grzybków shitake, 2 papryczki chili, 12 dkg fileta z piersi kurczaka, sól, świeżo zmielony pieprz, 2 łyżeczki oliwy, 10 dkg ogórka sałatkowego, 1/2 czerwone papryki, 1 łyżka octu winnego białego

Kurczak w pieprzu z kalafiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalfior oczyścić i podzielić na różyczki. Szparagi opłukać, osuszyć, obciąć zdrewniałe części. Następnie pociąć na kawałki centymetrowej długości. Grzybki oczyścić, pokroić w paski. Papryczki chili przekroić, usunąć pestki, a następnie pokroić w cieniutkie paseczki. Mięso opłukać, osuszyć, posypać solą, oprószyć pieprzem. Na patelni rozgrzać 1 łyżeczkę oleju, smażyć na niej mięso z obu stron na złoty kolor, około 8 minut. Kalafior włożyć do osolonego wrzątku. Gotować 3 minuty, wyjąć i osączyć. Ogórek i paprykę opłukać i osuszyć. Pokroić ogórek w plasterki, a paprykę w cienkie paski. Utrzeć ocet, resztę oliwy, sól i pieprz na gładko, polać ogórki i paprykę. Mięso zdjąć z patelni, na tłuszcz ze smażenia mięsa włożyć grzybki, szparagi i papryczki chili. Smażyć 3 minuty, posolić. Kalafior przełożyć na talerz ( można posypać szczypiorkiem ), dołożyć warzywa, mięso pokrojone w plastry i sałatkę paprykowo - ogórkową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy