Kurczak w pieprzu z kalafiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalfior oczyścić i podzielić na różyczki. Szparagi opłukać, osuszyć, obciąć zdrewniałe części. Następnie pociąć na kawałki centymetrowej długości. Grzybki oczyścić, pokroić w paski. Papryczki chili przekroić, usunąć pestki, a następnie pokroić w cieniutkie paseczki. Mięso opłukać, osuszyć, posypać solą, oprószyć pieprzem. Na patelni rozgrzać 1 łyżeczkę oleju, smażyć na niej mięso z obu stron na złoty kolor, około 8 minut. Kalafior włożyć do osolonego wrzątku. Gotować 3 minuty, wyjąć i osączyć. Ogórek i paprykę opłukać i osuszyć. Pokroić ogórek w plasterki, a paprykę w cienkie paski. Utrzeć ocet, resztę oliwy, sól i pieprz na gładko, polać ogórki i paprykę. Mięso zdjąć z patelni, na tłuszcz ze smażenia mięsa włożyć grzybki, szparagi i papryczki chili. Smażyć 3 minuty, posolić. Kalafior przełożyć na talerz ( można posypać szczypiorkiem ), dołożyć warzywa, mięso pokrojone w plastry i sałatkę paprykowo - ogórkową.
Komentarze