Kurczak w sosie cytrynowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Niby zwykły kurczak,a dzięki temu sosowi danie zyskuje zupełnie nowy smak.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    Podwójna pierś z kurczaka
    1,5 cytryny
    Duża łyżka miodu
    5 ząbków czosnku
    Oregano-łyżeczka
    Bazylia-łyżeczka
    2 łyżki oliwy
    Świeżo mielony pieprz
    Sos:
    Pół szklanki bulionu-najlepiej domowego rosołu
    łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Kurczak w sosie cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynam od umycia mięsa i dokładnego wysuszenia,. szykuję marynatę. Cytrynę parzę wrzątkiem, ścieram skórkę i wyciskam sok. Miażdżę ząbki czosnku. Łączę oliwę z sokiem cytryny i czosnkiem. Dodaję zioła. Pierś nacieram marynatą, posypuję pieprzem. Zostawiam w chłodnym miejscu na minimum dwie godziny.
  • 2. Po tym czasie wyjmuję mięso z marynaty,przekładam do brytfanki i piekę około 15 minut w 165 stopniach. Czas na sos. Podgrzewam bulion, dodaję do niego marynatę. Mąkę ziemniaczaną dokładnie mieszam z odrobiną sosu, wlewam do całości i gotuję do zgęstnienia. Sosem polewam mięso i piekę całość przez 35 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy