Kurczak w sosie grzybowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Smaczne danie obiadowe.

  • 30 min

Składniki:

  • 3 piersi z kurczaka
    250 g pieczarek
    250 ml śmietany kremówki
    1/2 pęczka koperku
    3 szalotki
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki masła klarowanego
    sól
    pieprz

Kurczak w sosie grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
    Posypać z obu stron solą i pieprzem.
    Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć pierś z dwóch stron , a następnie
    przełożyć na ogrzany talerz i przykryć folią aluminiową.
    Na tym samym maśle (jeśli nie przypaliło się nam) smażyć chwilę bez rumienienia drobno
    posiekaną szalotkę. Dodać czosnek drobno pokrojony i pieczarki pokrojone w plasterki.
    Podsmażyć do odparowania wody. Zalać śmietaną i smażyć aż otrzymamy gęsty sos.
    Doprawić solą , pieprzem oraz dodać posiekany koperek.
    Mięso kroimy na plastry i polewamy gorącym sosem.
    Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy