Kurczak w sosie pieczarkowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bardzo lubię wymyślać nowe przepisy na szybkie i smaczne posiłki.

  • 60 min

Składniki:

  • filet z kurczaka
    kilka pieczarek (ok. 6-7)
    śmietana
    mąka
    zioła prowansalskie (opcjonalnie)
    przyprawa do kurczaka
    sól, pieprz
    olej (oliwa)

Kurczak w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czyścimy mięso, tniemy je na kawałki, smażymy na bardzo małej ilości tłuszczu, posypujemy pieprzem, solą do smaku. Po chwili dodajemy przyprawę do kurczaka ( ja używam Prymat). Ja posypałam dodatkowo ziołami prowansalskimi, ale bez tego też jest bardzo dobre bo już wcześniej próbowałam
  • 2. W między czasie przygotowujemy bulion (szklankę). Zalewamy połowę kostki rosołowej wrzątkiem wody. Do gotującego się bulionu dajemy usmażonego na złocisty kolor kurczaka.
  • 3. Kolejno kroimy pieczarki na plasterki, Lub połówki. podsmażamy je bez oleju, jak wystarczająco będą podsuszone, nabiorą złocistego koloru, dodajemy odrobinę oleju, lub oliwy z oliwek. (może być też masło, wtedy pieczarki mają też bardzo fajny smak)
  • 4. Gdy pieczarki będą już gotowe dajemy wszystko do jednego garnka i jeszcze przez chwilę dusimy w tym bulionie.
    Podbijamy śmietaną i mąką jak np. zupę.

Porady

pieczarki można zastąpić innymi grzybami

Komentarze

Podobne przepisy