To była pierwsza potrawa, którą jadłam w pewnej włoskiej knajpce. Od tamtej pory i potrawa i restauracja stały się moimi ulubionymi. Danie jest bajecznie proste, szybkie i tanie w wykonaniu.
20 min
Składniki:
dwie piersi z kurczaka,
śmietana kremówka 0.2l,
kilka pieczarek,
garść zmielonych orzechów włoskich,
dowolny makaron, polecam rurki,
przyprawy
Kurczak w sosie śmietanowym z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi z kurczaka tniemy w paski lub kostkę, oprószamy pieprzem i solą, możemy dodać nieco oliwy z oliwek lub oleju i odstawiamy na chwilę.
Pieczarki obieramy, kroimy w drobne plasterki i podsmażamy.
Następnie na rozgrzaną patelnie wsypujemy orzechy włoskie i chwileczkę prażymy. Dodajemy piersi z kurczaka i smażymy je kilka minut, po czym dodajemy pieczarki. Całość chwilę smażymy, od czasu do czasu mieszając. Zawartość patelni zalewamy śmietaną i czekamy chwilę, aż stanie się gęsta. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Podajemy z ulubionym makaronem.
Komentarze