Kurczak w ziołach, ziemniaki i dynia hokkaido z piekarnika

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

obiad niedzielny

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • kurczak
    sól
    pieprz
    1 łyżka sosu sojowego
    1 łyżka miodu
    1 łyżka czosnku niedźwiedziego
    pół limonki
    oliwa
    ziemniaki 5-6 szt
    1 dynia hokkaido

Kurczak w ziołach, ziemniaki i dynia hokkaido z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka umyć, przeciąć wzdłuż kręgosłupa i przełamać lekko by się otworzył.
    Czosnek niedźwiedzi, sos sojowy, pół łyżeczki soli, łyżkę oliwy, wyciśnięty sok z limonki i miód wymieszać, natrzeć kurczaka i odłożyć na kilka godzin do lodówki.
    Ziemniaki obrać i przekroić każdy na 4 części. Dynię przekroić na 4 części i wydrążyć gniazda nasienne. Ziemniaki skropić oliwą, posypać solą i pieprzem, dynię również skropić oliwą i posypać przyprawami.
    Kurczaka ułożyć w brytfance razem z ziemniakami, przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika ok 190 st na ok 40 min, Po tym czasie zdjąć folię, obok wstawić jeszcze dynię hokkaido i piec wszystko jeszcze ok 30- 40 min. pod koniec włączyć termoobieg do lepszego przyrumienienia.
    Dodatkowo można podać surówkę, Ja zrobiłam z marchewki i pora, z oliwą .

Komentarze

Podobne przepisy