Kurczak we włoskiej kapuście

0 (0 ocen)

  • 30 min

To dość tradycyjne danie, jednak zaskakuje smakiem i aromatem. Doskonałe na obiad, nawet uroczysty.

  • 30 min

Składniki:

  • kilka liści włoskiej kapusty
    4 pojedyncze filety z kurczaka
    100 g boczku
    300 g pieczarek
    łyżka musztardy, najlepiej Dijon
    1 cebula
    150 ml gęstej śmietany
    sól, pieprz
    oliwa
    sznurek

Kurczak we włoskiej kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Boczek pokrój w drobne kawałki i podsmaż na patelni do zrumienienia. Zrób nacięcie w filetach, posmaruj musztardą i napełnij ok. połową podsmażonego boczku. Dopraw solą i pieprzem. Każdy filet zawiń w liść kapusty, owiń sznurkiem lub zepnij wykałaczką. Liście smaruj oliwą i układaj w naczyniu żaroodpornym. Piecz ok 25 min, tak aby filety nie były w środku surowe. Cebulę i pieczarki posiekaj na plastry, podsmaż. Dodaj śmietanę wymieszaną z solą i pieprzem, podduś. Podawaj roladki z kurczaka z pieczarkami, posypane resztą podsmażonego boczku.

Porady

Pieczarki ze śmietaną można również doprawić odrobiną musztardy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy