To dość tradycyjne danie, jednak zaskakuje smakiem i aromatem. Doskonałe na obiad, nawet uroczysty.
30 min
Składniki:
kilka liści włoskiej kapusty
4 pojedyncze filety z kurczaka
100 g boczku
300 g pieczarek
łyżka musztardy, najlepiej Dijon
1 cebula
150 ml gęstej śmietany
sól, pieprz
oliwa
sznurek
Kurczak we włoskiej kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Boczek pokrój w drobne kawałki i podsmaż na patelni do zrumienienia. Zrób nacięcie w filetach, posmaruj musztardą i napełnij ok. połową podsmażonego boczku. Dopraw solą i pieprzem. Każdy filet zawiń w liść kapusty, owiń sznurkiem lub zepnij wykałaczką. Liście smaruj oliwą i układaj w naczyniu żaroodpornym. Piecz ok 25 min, tak aby filety nie były w środku surowe. Cebulę i pieczarki posiekaj na plastry, podsmaż. Dodaj śmietanę wymieszaną z solą i pieprzem, podduś. Podawaj roladki z kurczaka z pieczarkami, posypane resztą podsmażonego boczku.
Porady
Pieczarki ze śmietaną można również doprawić odrobiną musztardy.
Komentarze