KURCZAK Z BANANAMI

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zaskakująco smaczne danie gdzie mięso drobiowe w połączeniu z owocami dopieszcza kubki smakowe

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - piersi kurczaka podwójne: 2 sztuki
    - olej: 3 łyżki
    - margaryna do natłuszczenia formy: 1 łyżeczka
    - banany: 4 sztuki
    - mąka pszenna typ 550 poznańska: 2 łyżki
    - curry mielone: 1 łyżka
    - ocet winny: 2 łyżki
    - rosół do podlania około: 0.5 szklanki
    - śmietana gęsta do sosów: 0.5 szklanki
    - sól pieprz i ulubione zioła do smaku: 1 szczypta
    - cukier: 1 szczypta
    - szczypior posiekany: 3 łyżki

Kurczak z bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety należy umyć, pokroić, oprószyć solą i pieprzem i obsmażyć na łyżce oleju.

    Naczynie do zapiekania nasmarować margaryną. Banany obieramy, 3 kroimy na plastry, czwarty należy przekroić wzdłuż na cztery części.Mięso układamy w naczyniu przekładając plasterkami banana, zaś przekrojone części wzdłuż układamy na wierzchu. W rondelku trzeba rozgrzać resztę oleju, dodać mąkę i curry, przesmażyć. Następnie dodajemy ocet winny , bulion, śmietanę, sól i pieprz z cukrem. Gotujemy całość 4 minutki mieszając. Potem zalewamy mięso i banany. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 20 min. w 200 stopniach. Gdy już gotowe posypać szczypiorkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy