Kurczak z bazylią i rozmarynem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Rzadko gotuję, ale bardzo lubię kurczaka. Tą wersję wymyśliłem gdy robiłem obiad dla reszty rodziny. Najlepiej smakuje ze świeżymi pomidorami i ryżem z patelni.

  • 40 min

Składniki:

  • 2 podwójne piersi z kurczaka
    duża garść świeżej bazylii
    duża garść świeżego rozmarynu
    cytryna
    oliwa z oliwek
    sól

Kurczak z bazylią i rozmarynem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowywanie ziół 1. Proporcje dla trzech osób:
    Zioła siekamy na bardzo drobne kawałki. Przekładamy do moździerza, dolewamy 2-3 łyżeczki oliwy z oliwek i ucieramy tak długo, aż powstanie w miarę zbita masa. Piersi myjemy i osuszamy, wykrawamy wszystkie błonki. Rozcinamy tak, aby powstały w nich "kieszonki". Wyciskamy sok z cytryny i wlewamy po trochu do środka piersi, po czym wklepujemy do każdej 3 szczypty soli. Masę z ziół równomiernie rozprowadzamy w powstałych "kieszeniach". Rozgrzewamy patelnię do grillowania, wlewamy niewielką ilość oliwy, po czym grillujemy aż mięso się przepiecze.

Porady

Żeby piersi się nie otwierały, można spiąć je wykałaczkami.

Komentarze

Podobne przepisy