Kurczak z brokułami w sosie cheddarowo-tymiankowym

0 (0 ocen)

  • 10 min

Wymysliłam na potrzeby konkursu

  • 10 min

Składniki:

  • - 500 g filetu z piersi kurczaka
    - 400-500 g brokuła
    - ryż dziki i paraboliczny
    - 200-250 g serka topionego o smaku sera cheddar
    - suszony tymianek
    - 2 ząbki czosnku
    - 2 łyżki oliwy z oliwek
    - 2 łyżki jogurtu greckiego lub śmietany
    -sól i pieprz do smaku

Kurczak z brokułami w sosie cheddarowo-tymiankowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy ok 10 min na parze lub w wodzie podzielone na małe różyczki brokuły.
    Filet z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na oliwie z oliwek.
    Do kurczka dodajemy wyciśnięty czosnek i smażymy aż do zrumienienia.
  • 2. Wrzucamy brokuły do usmażonego kurczaka, mieszamy i zalewamy szklanką wody.
    Dodajemy 2 łyżki jogurtu greckiego i pokrojony w małe kawałki serek topiony.
    Posypujemy tymiankiem, dokładnie mieszamy i dusimy, aż sos będzie gęsty.
  • 3. Podajemy z ryżem

Porady

Ryż dziki i paraboliczny możemy oczywiście zastąpić innym ryżem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy