- 500 g filetu z piersi kurczaka
- 400-500 g brokuła
- ryż dziki i paraboliczny
- 200-250 g serka topionego o smaku sera cheddar
- suszony tymianek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki jogurtu greckiego lub śmietany
-sól i pieprz do smaku
Kurczak z brokułami w sosie cheddarowo-tymiankowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotujemy ok 10 min na parze lub w wodzie podzielone na małe różyczki brokuły.
Filet z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na oliwie z oliwek.
Do kurczka dodajemy wyciśnięty czosnek i smażymy aż do zrumienienia.
2.Wrzucamy brokuły do usmażonego kurczaka, mieszamy i zalewamy szklanką wody.
Dodajemy 2 łyżki jogurtu greckiego i pokrojony w małe kawałki serek topiony.
Posypujemy tymiankiem, dokładnie mieszamy i dusimy, aż sos będzie gęsty.
3.Podajemy z ryżem
Porady
Ryż dziki i paraboliczny możemy oczywiście zastąpić innym ryżem.
Komentarze