kurczak z dżemem wiśniowym i ananasem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Kurczak z ananasem często gości na naszym stole. Najczęściej dodaję do niego żurawinę i zapiekam z żółtym serem ale tym razem odrobinę zmieniłam przepis. Żurawinę zamieniłam dżemem wiśniowym a ser żółty mozzarellą. Wiśnie idealnie się sprawdziły,dlatego, że są lekko kwaśne.

  • 40 min

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
    4 plastry ananasa
    4 łyżki dżemu wiśniowego niskosłodzonego gęstego
    125 g sera mozzarella
    sól, pieprz
    słodka papryka
    olej

Kurczak z dżemem wiśniowym i ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kurczak z wiśniami 1. Mięso opłukać, podzielić na cztery plastry. Każdy pięścią niezbyt mocno utłuc. Natrzeć solą, pieprzem i czerwoną papryką. Na patelni rozgrzać olej i szybko obsmażyć mięso z dwóch stron. Blaszkę do pieczenia mięsa natrzeć olejem i ułożyć kurczaka. Na każdym kawałku położyć plasterek ananasa a środek napełnić wiśniami z dżemu. Przykryć plastrami mozzarelli. Piec w 200*C około 15 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy