Mięso przyrządzone w ten sposób jest niskokaloryczne i bardzo aromatyczne. A sos to samo zdrowie;)
Składniki:
Składniki:
700g filetu z kurczaka,
2 łyżki oliwy z oliwek,
1/2 pęczka estragonu,
biały pieprz,
sól.
Sos:
mały pęczek natki pietruszki,
kilka gałązek estragonu,
dymka,
łyżeczka soli,
2 łyżki soku z cytryny,
łyżeczka skórki z cytryny,
6 łyżek oliwy z oliwek.
Kurczak z estragonową salsą verde - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Naczynie żaroodporne wysmarować łyżką oliwy, ułożyć mięso. Powtykać gałązki estragonu i skropić resztą oliwy. Piec około 25-30 minut w temp. 200st. Odstawić mięso na 10 minut.
2.Umytą natkę pietruszki, estragon, skórkę oraz sok z cytryny i oliwę zmiksować blenderem na papkę. Dodać sos powstały podczas pieczenie mięsa. Krótko zmiksować.
Komentarze