Kurczak z groszkiem,porem i cebulką

0 (0 ocen)

Taki obiad szybko sie robi i na pewno posmakuje domownikom.Ja podałam z ryżem i ugotowanymi buraczkami pokrojonymi w słupki.

Składniki:

  • 1 podwójna mała pierś z kurczaka bez polędwiczek
    500ml rosołu ( ja miałam z kostki,ale oczywiście lepszy domowy)
    1 mała cebula
    por jasna część około 7-8 cm
    1 pełna szklanka groszku mrożonego
    3 - 4 duże łyżki stołowe gęstej śmietany 18%
    1 płaska łyżka mąki
    garść posiekanej natki pietruszki
    olej rzepakowy do smażenia
    sól morska i pieprz świeżo mielone ,papryka słodka w proszku wg.uznania

Kurczak z groszkiem,porem i cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś oczyszczamy,myjemy i osuszamy.Kroimy w kostkę.
    Pora oczyszczamy,kroimy na pół wzdłuż a nastepnie w pół krążki,cebulę obieramy i drobno siekamy.
  • 2. W rondlu lub głębszej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju,dodajemy mięso,cebulę i pora. Oprószamy solą,pieprzem i papryką. Smażymy chwilkę,mieszając.
  • 3. Następnie zalewamy rosołem,dodajemy groszek i natkę pietruszki.Całość gotujemy 10 minut.
  • etapy 4. Na koniec całość zawieszamy mąką wymieszaną ze śmietaną i odrobiną wody,gotujemy jeszcze minutke i gotowe. Jeśli by było z mdłe można sobie jeszcze doprawić
    Podajemy z ulubionymi dodatkami.
    Ja podałam z ryżem i ugotowanymi buraczkami pokrojonymi w słupki.
    Smacznego :)

Komentarze

Podobne przepisy