Kurczak z kuskusem i cukinią w sosie pieczarkowym

0 (0 ocen)

Smaczny kurczak w z młodą cukinią w sosie pieczarkowym. Dopełnieniem jest delikatna kasza kuskus. Danie jest lekkie i idealne na zbliżające się ciepłe dni.

Składniki:

  • 600 g filetu z kurczaka
    Przyprawa do kurczaka
    2 cebule
    250 g pieczarek
    1 młoda cukinia
    2 łyżki śmietany 18%
    0,5 szklanki kaszy kuskus
    1 szklanka wrzątku
    Sól
    Pieprz

Kurczak z kuskusem i cukinią w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę i przyprawiamy przyprawa do kurczaka. Cebulę kroimy w piórka. Pieczarki rozrabiamy w blenderze. Młodą cukinię myjemy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, szklimy. Następnie dodajemy kurczaka, cukinię i zblendowane pieczarki. Wszystko dusimy pod przykryciem około 15 minut, przyprawiamy solą i pieprzem. Na końcu dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze chwilę (do połączenia składników ze śmietaną). Kasze kuskus zalewamy osolonym wrzątkiem, odstawiamy na 15 minut. Podajemy z mięsem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy