Kurczak z marchewką

0 (0 ocen)

  • 10 min

szybko, smacznie i zdrowo

  • 10 min

Składniki:

  • 5 pojedynczych filetów z piersi kurczaka
    500 g marchewki
    Fix soczysty kurczak z patelni
    szklanka wody
    4 łyżki oleju
    natka pietruszki
    sól, pieprz

Kurczak z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka. Dodajemy wodę oraz sól i pieprz do smaku. Gotujemy, aż marchewka będzie miękka (około 20 minut). Jeżeli woda się wygotuje, dolewamy, żeby marchewka się nie przypaliła.
  • 2. Filety myjemy, osuszamy i rozbijamy na grubość około 2 cm.
  • 3. Przygotowujemy marynatę z Fix (załączoną przyprawę należy wymieszać z 4 łyżkami oleju i łyżką wody). Gotową marynatą nacieramy mięso i wkładamy do woreczków z Fixa (każdy filet osobno).
  • 4. Smażymy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu około 15 minut, co jakiś czas przewracając na drugą stronę.
  • 5. Gotowe danie posypujemy natką pietruszki (może być suszona).

Porady

Do marchewki można dodać zielony groszek.

Komentarze

Podobne przepisy