Kurczak z rękawa

0 (0 ocen)

Soczysty kurczak w całości pieczony w rękawie do pieczenia

Składniki:

  • - 1 kurczak
    - sól, pieprz
    - majeranek
    - 2-3 ząbki czosnku

    farsz:
    - 1/2 saszetki kaszy jęczmiennej
    - 1 mała cebula
    - ok. 300 g pieczarek
    - sól, pieprz
    - trochę masła
    - 1 jajko

Kurczak z rękawa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka dokładnie umyć i osuszyć. Natrzeć wewnątrz solą i pieprzem. Na zewnątrz natrzeć czosnkiem, solą i pieprzem. Odstawić na co najmniej 2 godziny.
  • 2. Kaszę jęczmienną ugotować, cebulę obrać i drobno pokroić, pieczarki obrać i pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę. Dodać pieczarki i smażyć ok. 15 minut. Zgasić palnik. Dodać kaszę jęczmienną, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Jak ostygnie, dodać surowe jajko i dokładnie wymieszać.
  • kurczak 3. Kurczaka ułożyć piersią do góry. Spiąć wykałaczkami miejsce po szyi. Napełnić farszem, mocno ubijając. Spiąć wykałaczkami od strony kupra. Udka związać razem sznurkiem. Kurczaka posypać obficie majerankiem i włożyć do rękawa do pieczenia.
  • kurczak 4. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym piersią do góry.
  • 5. Piec w 180 stopniach przez 1,5 godz. Po tym czasie naciąć rękaw i dopiekać jeszcze 20 min.

Komentarze

Podobne przepisy