Kurczak z rękawa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka dokładnie umyć i osuszyć. Natrzeć wewnątrz solą i pieprzem. Na zewnątrz natrzeć czosnkiem, solą i pieprzem. Odstawić na co najmniej 2 godziny.
2.Kaszę jęczmienną ugotować, cebulę obrać i drobno pokroić, pieczarki obrać i pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę. Dodać pieczarki i smażyć ok. 15 minut. Zgasić palnik. Dodać kaszę jęczmienną, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Jak ostygnie, dodać surowe jajko i dokładnie wymieszać.
3.Kurczaka ułożyć piersią do góry. Spiąć wykałaczkami miejsce po szyi. Napełnić farszem, mocno ubijając. Spiąć wykałaczkami od strony kupra. Udka związać razem sznurkiem. Kurczaka posypać obficie majerankiem i włożyć do rękawa do pieczenia.
4.Ułożyć w naczyniu żaroodpornym piersią do góry.
5.Piec w 180 stopniach przez 1,5 godz. Po tym czasie naciąć rękaw i dopiekać jeszcze 20 min.
Komentarze