Kurczak z salami w paprykowo pomidorowym sosie

0 (0 ocen)

Dodatek salami nadaje daniu ciekawego smaku

Składniki:

  • 20 dag piersi kurczaka
    sól
    pieprz
    1 łyżka oleju
    25 g salami paprykowego w cienkich plasterkach
    1 czerwona cebula
    1 czerwona papryka
    50 dag gęstego przecieru pomidorowego
    czerwona sproszkowana papryka
    natka pietruszki
    do podania makaron - u mnie szpinakowy

Kurczak z salami w paprykowo pomidorowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem, odstawić.
    Plasterki salami pokroić na ćwiartki.
    Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, miąższ pokroić w kostkę.
    Cebulę obrać, posiekać.
    Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć kurczaka aż zmieni kolor, dodać salami i cebulę, i smażyć do jej zeszklenia.
    Dodać paprykę, podsmażyć 1-2 minuty i zalać przecierem.
    Dusić kilka minut mieszając.
    Doprawić do smaku solą, pieprzem i sproszkowaną papryką.
    Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy