Kurczak z soczewicą

0 (0 ocen)

Niezwykle syte i zdrowe danie z soczewicą. Smak wzbogaca tarty korzeń selera, czosnek i lubczyk. Idealny obiad z pajdą chleba lub bagietką.

Składniki:

  • 600 g fileta z piersi kurczaka
    Przyprawa do mięsa
    1 cebula
    ½ czerwonej papryki
    ¼ korzenia selera
    2 ząbki czosnku
    70 g soczewicy
    1,5 szklanki wody
    1 Łodyga lubczyku
    1 łodyga natki selera (świeżej)
    2 łyżki natki pietruszki (świeżej)
    Sól
    Pieprz
    Szczypta chilli
    Olej do smażenia

Kurczak z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z piersi kurczaka kroimy w paseczki, doprawiamy przyprawą do mięsa. Cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę. Szklimy do miękkości na patelni. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty na średnich oczkach korzeń selera. Następnie dokładamy pokrojone mięso. Wszystko mieszamy, przesmażamy. Wlewamy wodę. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, selera oraz lubczyk. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrym chilli. Soczewicę gotujemy do miękkości (około 15 minut) w osobnym garnku, w osolonej wodzie. Odcedzamy i dodajemy do kurczaka. Całość mieszamy. Podajemy z chlebem lub bagietkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy