Kurczak z warzywami pod pierzynką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Danie proste w wykonaniu jednak sposób podania czyni je wyjątkowym. Może być podane jako przystawka lub danie główne,

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • filet z kurczaka 500 g
    mieszanka mrożonych warzyw 450 g
    bulion drobiowy 2-3 szklanki( może być z kostki rosołowej)
    śmietana 18 % -150 g
    cebula
    sól. pieprz,
    łyżka oleju
    łyżka mąki pszennej
    ser żółty tarty
    gotowe ciasto francuskie
    jajko

Kurczak z warzywami pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzewamy olej. Kroimy filet w kostkę, podsmażamy z cebulą
    na złoty kolor. Dodajemy warzywa mrożone, przesmażamy chwilę. Dolewamy bulion. Dusimy do miękkości warzyw. Zaprawiamy śmietaną wymieszaną z łyżką mąki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Porcje przekładamy do miseczek żaroodpornych. Wierzch posypujemy startym żółtym serem. Z ciasta francuskiego wykrawamy koła, nakładamy na miseczki zalepiając brzegi. Smarujemy rozkłóconym jajkiem.
    Pieczemy ok 25 min. w 180 st.C aż ciasto będzie złociste.

Porady

Do potrawy możemy dodać ulubioną mieszankę warzyw świeżych lub mrożonych.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy