Danie proste w wykonaniu jednak sposób podania czyni je wyjątkowym. Może być podane jako przystawka lub danie główne,
1 godz. 10 min
Składniki:
filet z kurczaka 500 g
mieszanka mrożonych warzyw 450 g
bulion drobiowy 2-3 szklanki( może być z kostki rosołowej)
śmietana 18 % -150 g
cebula
sól. pieprz,
łyżka oleju
łyżka mąki pszennej
ser żółty tarty
gotowe ciasto francuskie
jajko
Kurczak z warzywami pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni rozgrzewamy olej. Kroimy filet w kostkę, podsmażamy z cebulą
na złoty kolor. Dodajemy warzywa mrożone, przesmażamy chwilę. Dolewamy bulion. Dusimy do miękkości warzyw. Zaprawiamy śmietaną wymieszaną z łyżką mąki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Porcje przekładamy do miseczek żaroodpornych. Wierzch posypujemy startym żółtym serem. Z ciasta francuskiego wykrawamy koła, nakładamy na miseczki zalepiając brzegi. Smarujemy rozkłóconym jajkiem.
Pieczemy ok 25 min. w 180 st.C aż ciasto będzie złociste.
Porady
Do potrawy możemy dodać ulubioną mieszankę warzyw świeżych lub mrożonych.
Komentarze