Kurczak zapieczony w warzywnym musie

0 (0 ocen)

Kurczak o smaku wielu pieczonych warzyw. Mięso jest bardzo aromatyczne i mięciutkie.

Składniki:

  • 1 kg udek z kurczaka
    Przyprawa do kurczaka
    Ostra czerwona papryka
    Majeranek
    1 czerwona papryka
    3 łyżki natki pietruszki
    5 pieczarek
    1,5 cebuli
    30 ml oleju

Kurczak zapieczony w warzywnym musie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka z kurczaka myjemy i dzielimy na części. Dokładnie nacieramy przyprawą do kurczaka, ostrą papryką i majerankiem. Mięso układamy w żaroodpornym naczyniu. Wszystkie warzywa (papryka, pieczarki, cebula i natka pietruszki) kroimy w kosteczkę. 2/3 warzyw miksujemy na gładki krem w blenderze. Mieszamy z resztą warzyw. Wykładamy na mięsie. Kurczaka pieczemy pod przykryciem przez 1 godzinę 10 minut w 190*C. Pod koniec na kilka minut możemy odkryć naczynie, po to aby mięso się zarumieniło.

Komentarze

Podobne przepisy