Kurczak Żurawinek

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Pyszne, soczyste filety z kurczaka w aromatycznym sosie z żurawiny.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 1 filet z kurczaka
    • 200 g żurawiny
    • Olej do smażenia
    • Gruszki w zalewie
    • Sól
    • Przyprawa do kurczaka
    • 1 szklanka wody
    • ½ łyżeczki cukru
    • ¼ łyżeczki cynamonu
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • ½ szklanki śmietany 18 %

Kurczak żurawinek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso 1. 1. Mięso kroimy na większe kawałki, doprawiamy solą oraz przyprawą i prużymy na rozgrzanym oleju.
  • sos 2. 2. W tym czasie, co mięso się nam pruży, robimy sos.
    3. Żurawinę przekładamy do garnka i zalewamy wodą, gotujemy 20 minut.
    4. Po tym czasie dodajemy cukier, cynamon i sok z cytryny, chwilę gotujemy i blendujemy.
    5. Na koniec wlewamy śmietanę, sos jest gęsty, więc rozkładamy na każdym kawałku mięsa i dekorujemy cząstką gruszki.
  • danie 3. 6. Danie gotowe.
    7. Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy