Kurcze na zielonej trawce

0 (0 ocen)

  • 20 min

Przepis wymyślony w mojej kuchni, danie w sam raz na upalne dni:)

  • 20 min

Składniki:

  • Szpinak (może być świeży, ale ja używam mrożonego szpinaku w brykiecie)
    jeden pojedynczy filet z kurczaka (dla 2 osób)
    makaron penne
    4 łyżki oleju
    czosnek granulowany
    1 łyżka sosu sojowego
    magi
    przyprawy według uznania
    łyżka śmietanki 30%
    łyżka potartego sera żółtego

Kurcze na zielonej trawce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku gotujemy wodę z odrobiną soli i łyżką oleju, Gdy woda zacznie wrzeć wsypujemy makaron i gotujemy al dente od czasu do czasu mieszając.
    Ugotowany makaron odcedzamy i przelewamy letnią wodą.
    Mrożony szpinak wrzucamy do garnka i pod przykryciem gotujemy, do czasu gdy z mrożonki zrobi się papka, przyprawiamy magi i czosnkiem granulowanym. Szpinak łączymy w garnku z makaronem i śmietanką.
    Na patelni rozgrzewamy resztę tłuszczu, filet rozbijamy i nacieramy ulubionymi przyprawami ja używam odrobiny przyprawy do kurczaka, czosnku granulowanego, papryki ostrej, papryki słodkiej oraz sosu sojowego.
    Tak natarty filet obsmażamy z jednej i drugiej strony.
    Na talerz wykładamy makaron ze szpinakiem, posypujemy odrobiną sera, na tak przygotowana "trawkę" wykładamy obsmażony filet z kurczaka, posypujemy serem żółtym.
    SMACZNEGO!!:)

Porady

Ja czasami gdy mam mniej czasu filet obsmażam w papirusie z firmy "Winiary" mięsko jest soczyste i smaczne.

Komentarze

Podobne przepisy