Kurki po sabaudzku

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Latem, gdy jest urodzaj świeżych grzybów, to danie często gości w moim domu.

Składniki:

  • ● 1 kg kurek
    ● 15 dag wędzonego boczku
    ● olej
    ● 2 cebule
    ● łyżka masła
    ● 3/4 szklanki śmietany
    ● 15 dag twardego sera żółtego
    ● pęczek posiekanej natki pietruszki
    ● sól
    ● pieprz

Kurki po sabaudzku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby oczyszczamy, płuczemy
    i osuszamy. Większe
    przekrawamy na pół. W garnku
    na oleju podsmażamy pokrojony
    w dużą kostkę boczek,
    dodajemy kurki i smażymy
    10 minut. Cebulę drobno siekamy,
    dodajemy do grzybów
    i dusimy jeszcze 15 minut na
    małym ogniu pod przykryciem.
    Dodajemy natkę pietruszki,
    doprawiamy solą i pieprzem.
  • 2. W rondelku rozgrzewamy
    masło, dodajemy starty ser
    i śmietanę. Podgrzewamy na
    małym ogniu, aż powstanie
    gęsty sos. Grzyby polewamy
    sosem. Podajemy gorące
    z ziemniakami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_09-2009

Komentarze

Podobne przepisy