Kurki w zalewie octowej

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 4 osób

Tradycyjne przepisy niekiedy są najlepsze ! A kiedy tylko pojawią się kurki czas je do słoiczka żeby rozpieszczały nasze żołądki zimą.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • - 1 kg kurek
    - 3 szklanki wody
    - 1/3 szklanki octu
    - 3 liście laurowe
    - 5-6 ziarenek ziela angielskiego
    - 5-6 ziarenek pieprzu
    - 1 łyżeczka gorczycy
    - 1 łyżka soli
    - 1/2 szklanki cukru
    - 1 cebulka

Kurki w zalewie octowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rondelka wlewamy wodę dodajemy ocet, sól, cukier, ziele angielskie, gorczycę, liście laurowe oraz pokrojoną w talarki cebulę. Wszystko razem zagotowujemy i czekamy aż zalewa trochę przestygnie.
  • 2. W tym czasie oczyszczamy kurki przekładamy do garnka zalewamy gorącą wodą i gotujemy 4 minuty, odcedzamy i czekamy aż lekko przestygną.
  • 3. Kurki przekładamy do słoiczków a następnie zalewamy do wysokości zalewą octową. Na blaszkę z piekarnika nalewamy wodę, ustawiamy słoiczki i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do temperatury 120 stopni na 30 minut. Następnie na ścierce układamy słoiczki do góry nogami aż do przestygnięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy