Kurkowa zupa podwędzana

0 (0 ocen)

  • 30 min

Zupa w której się zakochałam. Z dodatkiem boczku ma fajny podwędzany smak. Mogłabym ją jeść i jeść. Kiedyś kurek nie lubiłam a teraz je uwielbiam.

  • 30 min

Składniki:


  • 30 dkg kurek
    2 ziemniaki
    1 marchewka
    2 szklanki bulionu warzywnego
    1 cebula duża
    1 ząbek czosnku
    sól, pieprz, majeranek
    natka pietruszki świeża
    1/2 szklanka śmietany 18 %
    10 dkg boczku wędzonego
    masło klarowane

Kurkowa zupa podwędzana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kurki z cebulką podsmażone 1. Kurki dokładnie myję i osączam z wody. Cebule obieram i kroję przesmażam razem z czosnkiem na maśle klarowanym. Dodaję kurki dalej duszę lekko.
  • ziemniaki z marchewką pokrojone 2. Ziemniaki i marchew obieram i kroję. Dodaję do kurek, podlewam bulionem i gotuję do miękkości warzyw.
  • boczek podsmażony 3. Boczek kroję w kostkę i przesmażam na innej patelni, dodaję do zupy i dalej gotuję. Doprawiam solą, pieprzem, majerankiem.
  • zupa gotuje się w garnku 4. Wyłączam gaz i dolewam śmietanę zupy już nie gotuję. Podaję z natką pietruszki.

Komentarze

Podobne przepisy