kutia

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

KUTIA mój przysmak z dzieciństwa, tak wspaniale smakuje TYLKO w święta Bożego Narodzenia – doprawiona pysznym miodem z mleczu – dla mnie smak idealny i OBOWIĄZKOWA pozycja na wigilijny stole.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • porcja na 8-10 osób
    250g pszenicy na kutię
    3 łyżki maku
    1 garść rodzynek
    2 garści płatków migdałowych
    1 garść żurawiny
    1 garść orzechów włoskich – pokrojonych
    1 garść suszonych moreli – pokrojonych

Kutia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pszenicę zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Następnego dnia zlewamy wodę, wlewamy świeżą (wody powinno być ok. 1,5cm ponad pszenicę), dodajmy mak i gotujemy na małym ogniu do miękkości. Gdy pszenica będzie gotowa, zestawiamy garnek i dodajemy bakalie dokładnie mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia – kutia trochę zgęstnieje. Przed podaniem podgrzewamy kutię – ma być ciepła- nie gorąca! i słodzimy miodem z mleczu. Podajemy od razu. PYCHA!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy