Kwiaty salami zapiekane na bagietce

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszna propozycja na przekąskę. Kwiaty z salami z pieczarkami i papryką można serwować na zimno i na ciepło. W każdej wersji smakują pysznie.

  • 30 min

Składniki:

  • 12 dużych plastrów kiełbasy salami z papryką
    1/2 strąka czerwonej papryki
    1/2 długiej bagietki

    Dodatkowy składnik:
    12 małych pieczarek

    Dodatkowo:
    sól morska
    2 łyżeczki masła
    1/2 łyżki szczypiorku (do posypania)

Kwiaty salami zapiekane na bagietce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki umyć i odciąć ogonki. Na maśle podsmażyć krótko kapelusze. Wystudzić i posolić.
  • 2. Bagietkę pokroić na grubsze kromki. W środku każdej kromki zrobić wgłębienie.
  • 3. Plastry salami zwinąć w stożki i włożyć we wgłębienie w kromkach z bagietki.
  • 4. Na środku ułożyć kapelusze pieczarek. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę.
  • 5. Kanapki wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i zapiec przez około 10 minut. Gotowe grzanki posypać posiekanym szczypiorkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy