Kwiaty z ananasa

0 (0 ocen)

  • 5 godz.

Kwiaty z ananasa to ciekawa i piękna dekoracja np: tortów, ciast, deserów, koktajli.Można je także wykorzystać na bardzo smaczną i zdrową przekąskę (chipsy).Pierwszy raz zobaczyłam je U Danusi. Urzekły mnie swoim wdziękiem i oryginalnością.

  • 5 godz.

Składniki:

  • Kwiaty z ananasa


    SKŁADNIKI: na ok. 30 kwiatów; czas przygotowania: 3-4 godziny


    1 ananas






Kwiaty z ananasa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoc ananasa układamy na desce, obcinamy jego dwa końce, obieramy i usuwamy oczka".
    Bardzo ostrym nożem lub szatkownicą kroimy na cienkie plasterki.
    Osuszamy papierowym ręcznikiem i układamy na papierze do pieczenia rozłożonym na ruszcie.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 100'C przez 45 minut. Można użyć także suszarki do grzybów. Plasterki ananasa należy co 15 minut przekręcić na druga stronę.
    Po 45 minutach musimy zmniejszyć temperaturę do 50'C. Plasterki ułożyć na zewnętrznej stronie foremek na muffinki i suszyć tak przez ok 1,5 godziny. Po tym czasie plasterki ananasa przypominają kwiatki, ale nie są jeszcze suche, dlatego należy je umieścić, pojedynczo w foremkach na babeczki i pozostawić w ciepłym piekarniku na całą noc.
    Wysuszone przechowywać w hermetycznym pojemniku, żeby nie nabierały wilgoci z otoczenia.
  • 2. Listki ananasa można wykorzystać do zrobienia czekoladowych liści ananasa.
    Należy je dokładnie umyć, przetrzeć alkoholem, natłuścić olejem i posmarować dwoma warstwami rozpuszczonej, gorzkiej czekolady. Gdy czekolada dobrze zastygnie, ostrożnie odklejamy czekoladowe listki ananasa.
    Smacznego i aromatycznej zabawy

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy