Kwiecista cukinia z krewetkami

0 (0 ocen)

Nie ma ich dużo, bo sąsiadka słabo o nie dbała, ale na jeden mały obiadek wystarczyło.

Składniki:

  • cukinie z kwiatami
    3 łyżki serka twarogowego
    1 łyżka bazylii
    1 łyżka śmietany gęstej 18%
    sól, pieprz
    100g krewetek koktajlowych
    sos chilli
    imbir
    czosnek

Kwiecista cukinia z krewetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dmuchnąć w kwiaty cukinii i usunąć słupek. Zrobiłem to szczypcami.
    Blanszować przez 15sek i na moment zanurzyć w lodowatej wodzie. Ponieważ moje cukinie były bardzo młodziutkie, ten etap pominąłem.
    Cukinie nakroiłem wzdłuż w plastry.
    Serek wymieszać z posiekaną bazylią, doprawić solą i pieprzem.
    Nadziać kwiaty cukinii.
    Dno naczynia żaroodpornego posmarować dosyć grubo masłem. Ułożyć cukinie,wlać trochę wody ,skropić oliwą arachidową , posypać solą morską i pieprzem.
    Naczynie przykryć i piec w temp.180stop.15 minut.
    Krewetki zamarynować w sosie chilli z posiekanym świeżym imbirem i zmiażdżonym czosnkiem.Przed podaniem krótko przesmażyć.
    Cukinie ułożyć na talerzu i obłożyć krewetkami razem z marynatą z patelni.

    Rada. Danie to stanowi idealne połączenie owoców morza i ogrodów. Zamiast krewetek doskonale pasują mule gotowane w winie.

Komentarze

Podobne przepisy