KWITNĄCY TULIPAN

0 (0 ocen)

kolorowe ciasto w sam raz na wielkanocny stół

Składniki:

  • Blaszka 11x39 cm
    5 jajek + 2 białka
    250 g margaryny
    2 szkl. mąki
    1,5 szkl. cukru
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    6 łyżek oleju
    1 łyżka budyniu waniliowego
    3 łyżki suchego maku
    2 łyżki kakao
    kisiel truskawkowy
    olejek waniliowy
    olejek arakowy
    odrobina zielonego barwniku

Kwitnący tulipan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubijamy białka (7). W oddzielnej misce ucieramy margarynę z cukrem, dodajemy po 1 żółtku, następnie dodajemy olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem. Dodajemy ubite białka. Ciasto dzielimy na 4 części, do 1 dodajemy mak, do 2 kakao i olejek arakowy, do trzeciej kisiel i, do 4 budyń i olejek waniliowy i zielony barwnik. Na dno wylewamy jasne ciasto, następnie kakaowe, kisielowe i z makiem. Przeciągamy przez środek ciasta przez całość widelcem. Pieczemy ok. 1 godz w 180 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy