Łaciate drożdżowe ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko lekko podgrzać dodać cukier, drożdże i łyżkę mąki. Odstawić na kilka minut. Do miski przesiać mąkę, dodać jajka, cukier waniliowy, roztopione masło, sól i podrośnięte drożdże. Wyrobić gładkie ciasto.
2.Połowę ciasta przełożyć do drugiej miski. Do reszty dodać kakao wymieszane z mlekiem. Dokładnie wymieszać. Odstawić obydwa ciasta do wyrośnięcia.
3.Formę wyłożyć papierem do pieczenia i łyżką moczoną w wodzie wykładać na zmianę, ciasto ciemne i białe.
4.Na cieście ułożyć połówki śliwek, skórką do dołu. Przykryć i odstawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Piec w temp. 180 stopni 35 minut.
5.Po wyjęciu z piekarnika gorące ciasto posypać startą czekoladą.
Komentarze