Łaciate drożdżowe ze śliwkami

0 (0 ocen)

Moja nowa wersja ciasta drożdżowego.

Składniki:

  • 500 g mąki
    1 szklanka mleka
    50 g drożdży
    80 g masła
    2 żółtka
    1 jajko
    1/2 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    szczypta soli
    1 łyżka kakao + 3 łyżki mleka
    500 g śliwek węgierek
    40 g białej czekolady


Łaciate drożdżowe ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 1. Mleko lekko podgrzać dodać cukier, drożdże i łyżkę mąki. Odstawić na kilka minut. Do miski przesiać mąkę, dodać jajka, cukier waniliowy, roztopione masło, sól i podrośnięte drożdże. Wyrobić gładkie ciasto.
  • Ciasto 2. Połowę ciasta przełożyć do drugiej miski. Do reszty dodać kakao wymieszane z mlekiem. Dokładnie wymieszać. Odstawić obydwa ciasta do wyrośnięcia.
  • Ciasto w formie 3. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i łyżką moczoną w wodzie wykładać na zmianę, ciasto ciemne i białe.
  • Ze śliwkami 4. Na cieście ułożyć połówki śliwek, skórką do dołu. Przykryć i odstawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Piec w temp. 180 stopni 35 minut.
  • Z czekoladą 5. Po wyjęciu z piekarnika gorące ciasto posypać startą czekoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy