Pyszny i delikatny serniczek w kolorowym biszkoptowym cieście.Idealny do popołudniowej kawy.
2 godz.
Składniki:
Masa serowa:
1 kg sera na sernik ( ja użyłam gotowego w wiadereczku )
15 dag masła lub margaryny
1 cukier waniliowy
1 szklanka cukru
2 budynie waniliowe
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
Łaciaty serniczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło lub margarynę ucieramy z cukrem,cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę.Następnie dodajemy budynie w proszku,proszek do pieczenia i ser,dokładnie ucieramy.Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą serową.
2.Ciasto:białka ubijamy na sztywną pianę,wsypujemy stopniowo cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru,dodajemy żółtka i dokładnie ubijamy.Na koniec dodajemy mąkę i proszek do pieczenia,delikatnie mieszamy.
3.Ciasto dzielimy na trzy części i do każdej kolejno dodajemy kakao,mak i budyń,dokładnie mieszamy.
4.Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24 cm x 35 cm wykładamy na przemian ciasto i masę serową.Następnie pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 60-70 minut.
5.Upieczony sernik studzimy i wyjmujemy z blaszki.
Komentarze