Łaciaty serniczek

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszny i delikatny serniczek w kolorowym biszkoptowym cieście.Idealny do popołudniowej kawy.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Masa serowa:
    1 kg sera na sernik ( ja użyłam gotowego w wiadereczku )
    15 dag masła lub margaryny
    1 cukier waniliowy
    1 szklanka cukru
    2 budynie waniliowe
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4 jajka

    Ciasto:
    6 jajek
    1 szklanka mąki tortowej
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    2 łyżki maku
    1 budyń truskawkowy lub malinowy

Łaciaty serniczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem,cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę.Następnie dodajemy budynie w proszku,proszek do pieczenia i ser,dokładnie ucieramy.Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą serową.
  • 2. Ciasto:białka ubijamy na sztywną pianę,wsypujemy stopniowo cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru,dodajemy żółtka i dokładnie ubijamy.Na koniec dodajemy mąkę i proszek do pieczenia,delikatnie mieszamy.
  • 3. Ciasto dzielimy na trzy części i do każdej kolejno dodajemy kakao,mak i budyń,dokładnie mieszamy.
  • 4. Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24 cm x 35 cm wykładamy na przemian ciasto i masę serową.Następnie pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 60-70 minut.
  • 5. Upieczony sernik studzimy i wyjmujemy z blaszki.

Porady

Szklanki użyłam o pojemności 250 ml.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy