Niby najzwyklejszy sernik a jednak wyjątkowy i fajnie wyglądający. Polecam❗
20 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg twarogu (sernikowy będzie łatwiej i szybciej)
budyń waniliowy bez cukru
1 łyżka kakao
4 jajka
słodzik
bakalie (np. rodzynki) i wiórki kokosowe (opcjonalnie)
Łaciaty sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek. Rodzynki sparzyć. Nastawić piekarnik 180 stopni
2. Do miski wrzucamy twaróg, budyń, żółtka, bakalie i mieszamy mikserem by się połączyło
3. Ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej delikatnie wszystko mieszając
4. Masę dzielimy na 2 porcje, do jednej z nich dodajemy kakao i mieszamy
5. Tortownice wykładamy papierem i na zmianę nakładamy łyżkę masy białej, łyżkę czekoladowej tworząc "koła" . Na koniec możemy ręcznie rozprowadzić jeszcze
6. Pieczemy 60 min i po wył. NIE OTWIERAĆ PIEKARNIKA przez 15 min bo opadnie
Komentarze