Łaciaty torcik z kaszy manny

0 (0 ocen)

Dla miłośników ciast z kaszą manną i bez pieczenia.

Składniki:


  • Spód
    200 g herbatniki petitki
    150 g masła
    Masa z kaszy manny
    1 l mleka
    1 szk kaszy manny
    1 szk cukru pudru
    250 g masła
    1 łyżeczka esencji waniliowej
    2 łyżki soku z cytryny
    1 łyżka kakao
    Góra
    2 szt galaretka truskawkowa
    truskawki

Łaciaty torcik z kaszy manny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W 700 ml przegotowanej gorącej wody rozpuścić galaretki i odłożyć w zimne miejsce do stężenia. Spód; w blenderze rozkruszyć herbatniki dodać rozpuszczone letnie masło i zagnieść.Masę wyłożyć i na spód tortownicy. Masa z kaszy manny;zagotować mleko i wsypywać powoli kaszę mannę cały czas mieszając. Gotować z 3-4 minuty.Zdjąć z ognia , nakryć folią spożywczą żeby nie powstał nam "kożuch". Odłożyć w zimne miejsce do całkowitego wystudzenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem,dodać esencję waniliową.Do masła dodawać po łyżce zimną kaszę mannę i cały czas ucierać.Na koniec dodać sok z cytryny i wymieszać.Odłożyć 1/4 masy dodać kakao i wymieszać.Połowę białej masy wyłożyć na spód z herbatników , nałożyć kulki z ciemnej masy i wyłożyć resztę białej masy.Wyrównać powierzchnię.Ułożyć truskawki wciskając do połowy i zalać tężejącą galaretką.Odłożyć do schłodzenia.Tortownica 25 cm.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy