Ciasto Laguna

0 (0 ocen)

  • 60 min

W początkowym założeniu miał to być Zachód Słońca, jednak w trakcie pracy wprowadziłam nieco zmian ( tak u mnie często bywa) i powstało takie pysze ciasto :)

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt z 3 jajek
    1 galaretka brzoskwiniowa rozpuszczona w 12 szkla. wody
    mleko skondensowane niesłodzone 500 ml
    500 g serka mascarpone
    4 żółtka
    4 łyżki cukru
    2 cukry wanilinowe
    2 galaretki niebieskie
    2 galaretki niebieskie pastelowe Blue Ocean Wodzisław
    3 puszki brzoskwiń
    likier Gran Sorel z wodą do nasączenia biszkoptu

Ciasto laguna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Niebieskie galaretki rozpuścić, zmieszać i ostudzić.

    Zółtka ubić z cukrem i cukrami wanilinowymi na parze i ostudzić. Dodawać porcjami serek mascarpone. Schłodzić w lodówce.

    Mleko skondensowane ubić i dodać ostudzoną galaretkę brzoskwiniową.

    Biszkopt nasączyć, wyłożyć na niego masę serową i tężejącą niebieską galaretkę. Poukładać połówki brzoskwiń. Wstawić do lodówki.

    Gdy galaretka stężeje położyć warstwę ptasiego mleczka.

    Smacznego :)

Porady

W kolejnej odsłonie zamiast brzoskwiń użyję kolorowych galaretek zatopionych w błękitnej i mam nadzieję, że powstanie Rafa Koralowa :)

Komentarze

Podobne przepisy