Łąka pod chmurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Masło miksujemy na białą masę razem z cukrem. Później dodajemy po jednym jajku.Gdy ciasto się połączy wsypujemy startą skórkę z cytryny oraz sok z jednej cytryny.
2.Na najmniejszych obrotach dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na przemian z mlekiem. Miksujemy tylko do połączenia składników nie dłużej. Na koniec dodajemy barwnik spożywczy zielony malutkimi partiami do uzyskania odpowiedniego koloru.
3.Ciasto wylewamy na blachę posmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni przez około 35 minut - do suchego patyczka.
4.Serek mascarpone miksujemy ze śmietaną kremówką oraz cukrem pudrem dodajemy dwa śmietan fixy.
W tym czasie przygotowujemy galaretkę według przepisu na opakowaniu - odstawiamy do stężenia.
Kiwi obieramy i kroimy w cieniutkie plastry aby galaretka stężała na kiwi musimy kiwi sparzyć. Gotujemy wodę z dodatkiem cukru i małymi partiami wrzucamy kiwi na chwilkę wystarczy, że zmieni lekko kolor.
Boki oraz wierch ciasta smarujemy masą serową, na wierchu układamy kiwi i za pomocą pędzelka rozprowadzamy galaretę. Musimy uważać aby galaretka nie spłynęła na boki. Odstawiamy do lodówki.
Komentarze