Łąka pod chmurką

0 (0 ocen)

  • 60 min

Niesamowity kolor i smak

  • 60 min

Składniki:


  • 210 g mąka
    200 g masło
    2 szt jajka
    110 ml mleko
    150 g cukier drobny
    2 łyżeczki proszek do pieczenia
    sok z cytryny
    skórka z cytryny
    szczypta zielony barwnik spożywczy
    250 g serek mascarpone
    500 ml śmietana kremówka
    7 szt dojrzałe kiwi
    2 łyżki cukier puder
    1 szt galaretka kiwi
    2 szt śmietan fix

Łąka pod chmurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Masło miksujemy na białą masę razem z cukrem. Później dodajemy po jednym jajku.Gdy ciasto się połączy wsypujemy startą skórkę z cytryny oraz sok z jednej cytryny.
  • 2. Na najmniejszych obrotach dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na przemian z mlekiem. Miksujemy tylko do połączenia składników nie dłużej. Na koniec dodajemy barwnik spożywczy zielony malutkimi partiami do uzyskania odpowiedniego koloru.
  • 3. Ciasto wylewamy na blachę posmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni przez około 35 minut - do suchego patyczka.
  • 4. Serek mascarpone miksujemy ze śmietaną kremówką oraz cukrem pudrem dodajemy dwa śmietan fixy.
    W tym czasie przygotowujemy galaretkę według przepisu na opakowaniu - odstawiamy do stężenia.
    Kiwi obieramy i kroimy w cieniutkie plastry aby galaretka stężała na kiwi musimy kiwi sparzyć. Gotujemy wodę z dodatkiem cukru i małymi partiami wrzucamy kiwi na chwilkę wystarczy, że zmieni lekko kolor.
    Boki oraz wierch ciasta smarujemy masą serową, na wierchu układamy kiwi i za pomocą pędzelka rozprowadzamy galaretę. Musimy uważać aby galaretka nie spłynęła na boki. Odstawiamy do lodówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy