Łamańce z makiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

pyszny deser wigilijny zamiast kutii

  • 30 min

Składniki:

  • masa makowa

    1 szkl maku
    rodzynki 50 g
    skórka pomarańczowa 50 g
    migdały 50g
    orzechy 50g
    aromat migdałowy
    4 łyżki miodu
    sok z cytryny do smaku

    łamańce
    120 g mąki
    30 g cukru
    1 żółtko
    50 g masła
    2 łyżki maku


Łamańce z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak zalać wrzątkiem, po kilkunastu minutach odcedzić na sicie, przekręcić przez maszynkę 2 razy.
    Dodać posiekane bakalie, miód i aromat, wymieszać masę .

    Ciasto zagnieść dość twarde. Schłodzić w lodówce. Rozwałkować dość cieniutko, przeciąć nożem do pizzy (radełkiem) na ok 16 trójkątów. Upiec w nagrzanym piekarniku (180 st ok 10 min)

    Mak przełożyć do miseczki, łamańce wetknąć przed podaniem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy