Lamingtony/kokosanki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Smakowite kokosanki, biszkoptowe ciasteczka w polewie kakaowej, obtoczone wiórkami kokosowymi i orzechami.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto;
    3 jajka,
    10 łyżek cukru,
    15 łyżek mąki pszennej,
    15 łyżek oleju,
    15 łyżek mleka,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia.
    Polewa;
    125 g masła,
    1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18%,
    10 łyżek drobnego cukru,
    3 - 4 łyżki kakao.
    Dodatkowo;
    200 g wiórków kokosowych,
    100 g drobno posiekanych orzechów.

Lamingtony/kokosanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto;

    Jajka ucieramy z cukrem na puszysty krem, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej i mleko. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Prostokątną blachę o wymiarach 22×33 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto. Biszkopt pieczemy w 190 stopniach przez około 35 minut. Upieczone ciasto studzimy i pokroimy w w prostokąty około 3x4 cm.

    Polewa;

    Wszystkie składniki zagotowujemy, do dokładnego rozpuszczenia masła i uzyskania gładkiej konsystencji (polewa nie powinna być ani mocno gęsta, ani za rzadka; można poczekać, aż zgęstnieje).

    Biszkopty nabijamy na widelec, obtaczamy w polewie, a następnie w wiórkach wymieszanych z orzechami.

    Odkładamy na talerz.

    Smacznego ;)

Porady

Możemy również użyć kolorowej posypki do obtoczenia.

Komentarze

Podobne przepisy