Takie ekspresowe chruściki możemy usmażyć w tłusty czwartek, w karnawale ale nie tylko.Robi się szybko, szybko znikają.Na olej wyciskamy dowolne kształty i smażymy.Najlepsze są jeszcze ciepłe.
Składniki:
75 ml soku brzoskwiniowego
80 ml mleka
3 małe jajka
1 łyżka cukru pudru
1 szk mąki pszennej typ 500
1/2 szk mąki żytniej typ 500
olej do smażenia
Lane chrusty brzoskwiniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przesiać mąkę.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puch.
Białka ubić na sztywno.
Mleko wymieszać z łyżką octu.
Do mleka wsypać mąkę, dodać żółtka, wymieszać a potem dodać pianę i połączyć ją delikatnie z ciastem.
Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną tylką i wyciskać ciasto na rozgrzany olej.
Smażyć na rumiano z obu stron.
Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem ale tylko delikatnie.
Mleko wymieszać z sokiem brzoskwiniowym oraz octem i wlać do mąki.
Dodać utarte żółtka i wszystko wymieszać, potem dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Komentarze