Lane ciasto

0 (0 ocen)

  • 60 min

Coś dla dorosłego ale także coś dla maluszka który dopiero zaczyna jeść stałe dania.

  • 60 min

Składniki:

  • wywar lub rosół
    1 jajko
    1 łyżka mąki

Lane ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy wywar na jakimś mięsie, może być drób, wołowe; lub gotujemy zwykły rosół według własnego uznania. Po ugotowaniu przecedzamy przez sitko na osobnego garnka.
  • 2. Osobno przygotowujemy ciasto: 1 jajko + 1 łyżka mąki - miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Im bardziej rzadsze tym drobniejsze w zupie.
  • 3. Wywar zagotowujemy, podczas gotowania wlewamy ciasto, cały czas mieszając. Następnie całość jeszcze gotujemy około 5-10 minut.

Porady

Polecam tą zupę nie tylko dla dorosłych ale także dla małych dzieciaczków, którym są wprowadzane stałe dania. Wówczas wywar lub rosół należy delikatnie przyprawić, a najlepiej w ogóle nie przyprawiać tylko zdać się na smak i aromat z warzyw.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy