Prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny ;) Kształty, jakie uzyskacie zależą tylko od Waszej wyobraźni. Przyznam się, fajne jest to "malowanie" ciastem po oleju. Polecam!
1.Żółtka utrzeć z cukrem do puszystości. Wlać mleko oraz spirytus i wsypać przesianą mąkę pszenną. Wszystko krótko zmiksować do połączenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę. Przełożyć ją do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką.
2.W rondelku rozgrzać olej. Ciasto przełożyć do butelki z małym otworem (np. po ketchupie) lub do szprycy z podłużną, cienką końcówką. Ciasto wylewać na rozgrzany olej tworząc wzorki. Smażymy z obu stron do zarumienienia. Usmażone odsączać na papierowych ręcznikach. Jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze