Lany chrust

0 (0 ocen)

Prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny ;) Kształty, jakie uzyskacie zależą tylko od Waszej wyobraźni. Przyznam się, fajne jest to "malowanie" ciastem po oleju. Polecam!

Składniki:

  • Ciasto:
    3 jajka
    1 łyżka cukru
    200 g mąki pszennej
    150ml mleka
    szczypta soli
    1 łyżeczka spirytusu

    Dodatkowo:
    olej do smażenia, np. rzepakowy
    cukier puder do oprószenia

Lany chrust - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka utrzeć z cukrem do puszystości. Wlać mleko oraz spirytus i wsypać przesianą mąkę pszenną. Wszystko krótko zmiksować do połączenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę. Przełożyć ją do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką.
  • 2. W rondelku rozgrzać olej. Ciasto przełożyć do butelki z małym otworem (np. po ketchupie) lub do szprycy z podłużną, cienką końcówką. Ciasto wylewać na rozgrzany olej tworząc wzorki. Smażymy z obu stron do zarumienienia. Usmażone odsączać na papierowych ręcznikach. Jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

Porady

Inspiracja: Gotuj z cukiereczkiem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy