Lany chrust to dość popularna karnawałowa przekąska. Dla mnie to było pierwsze spotkanie. Przygotowanie go jest dużo szybsze i prostsze od zwykłego chrustu i wg mnie no jest ta różnica:)
Składniki:
3 jajka
220 g mąki
150 ml mleka
1 op. cukru waniliowego
szczypta soli
20 ml whisky lub innego alkoholu
1 łyżka cukru pudru
tłuszcz do głębokiego smażenia
cukier puder do posypania
1.Żółtka oddzielić od białek, ucierać z 1 łyżką cukru pudru i cukrem waniliowym. Następnie małymi porcjami dodawać mąkę, mleko i alkohol i dalej miksować. Mąka powinna być przesiana i zmieszana ze szczyptą soli. Na końcu połączyć z ubitymi na sztywno białkami. Jak ciasto jest za płynne to można dodać mąki, jak za gęste mleka.
W rondlu rozgrzać olej i porcjami wyciskać na niego ciasto, tworząc zawijasy. Można to robić za pomocą rękawa cukierniczego. Chruściki smażyć na rumiano ze wszystkich stron. Wyjmować łyżką cedzakową na papierowy ręcznik, odsączyć z tłuszczu. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Komentarze