Makaron lasagne połączony z truskawkami, jabłkami i serem jest przepyszne a Wy sami zdecydujcie czy podacie to na obiad czy może deser? Polecam
Składniki:
250 g makaronu lasagne
2 jajka
0,5 kg truskawek
130 g musu jabłkowego
3 jabłka
500 g białego sera
150 g śmietany 30%
125 ml mleka
60 g cukru
1 cukier waniliowy (8g)
sok z cytryny
szczypta cynamonu
oliwa
masło
Lasagne truskawkowo-jabłkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce wymieszać jajka, śmietanę, mleko, cukier i cukier waniliowy. Ser rozdrobnić widelcem i dodać do miski z jajkami i śmietaną. Jabłka i truskawki umyć, osuszyć. Truskawki pozbawić szypułek i pokroić w plasterki. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny. Zagotować w garnku wodę z łyżką oliwy i włożyć makaron i lekko go podgotować aby nieco zmiękł, nie dłużej jednak niż 3 min, odcedzić makaron.
3.Na jabłka nałożyć masę serową na to truskawki. Warstwy powtórzyć. Przykryć ostatnim płatem lasagne i wyłożyć resztę masy serowej. Oprószyć lekko cukrem, cynamonem oraz wiórkami zimnego masła.
4.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec ok 45 min. pod przykryciem. 10 min przed końcem pieczenia ściągnąć pokrywę. Smacznego!
Komentarze