Lasagne ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łyżkę masła rozpuszczamy w garnku z łyżką mąki, mieszamy, żeby nie potworzyły się grudki i powoli dolewamy mleko, by powstał gładki sos. Ściągamy z gazu i dodajemy kilka kropel aromatu.
Sos rozprowadzamy cienką warstwą na dnie foremki, kładziemy na nim pierwszą warstwę ciasta (2 płaty), i smarujemy znów sosem. Na to wykładamy przepołowione i wydrążone śliwki, posypujemy cukrem. Przykrywamy ciastem. Czynność powtarzamy aż do wyczerpania składników. Na samym wierzchu kładziemy ciasto i polewamy go resztą sosu.
Pieczemy pod folią około 40 minut, a potem odkrywamy i dopiekamy jeszcze 10, aż wierzch ładnie się zarumieni.
Porady
Płaty ciasta można wcześniej ugotować na półtwardo w osolonej wodzie, wtedy czas pieczenia będzie krótszy.
Komentarze