Łatki wieprzowe w sosie słodko-kwaśnym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Idealne danie obiadowe dla smakoszy ceniących smak wieprzowiny, pomidorów i suszonych śliwek. Proste w wykonaniu mało pracochłonne.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    70 dag chudych łatek wieprzowych
    Sól, pieprz, 1 łyżka wina
    Składniki na sos:
    1 cebula
    1/4 kostki masła
    1 szklanka wody
    1/3 szklanki powideł śliwkowych
    kilka suszonych śliwek
    1/2 szklanki keczupu
    Przyprawy do smaku: sól,pieprz

Łatki wieprzowe w sosie słodko-kwaśnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: Łatki wieprzowe wymoczyć, osuszyć i doprawić solą i pieprzem, skropić winem, odstawić na noc do lodówki.
    Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na maśle, dodać wodę, powidła, śliwki pokrojone w kostkę oraz keczup. Dusić sos do połączenia się składników, doprawić solą i pieprzem do smaku. Zamarynowane mięso dodać do sosu, w piekarniku najlepiej w naczyniu żaroodpornym dusić mięso pod przykryciem około 50 minut w temp. około 140 stopni. Sprawdzić widelcem czy kęski są miękkie. Podawać z ryżem lub kaszą gryczaną ugotowanych na sypko.

Porady

W podobny sposób można wykonać danie z wołowiną Jako dodatek do dania można podać surówkę z czerwonej kapusty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy