Łatwe ciasteczka śmietankowe

0 (0 ocen)

Bardzo kruchutkie i niezwykle smaczne :) Polecam

Składniki:

  • Ciasto

    - 120 g zimnego masła;
    - 140 g mąki pszennej;
    - 1 żółtko;
    - 2 łyżki gęstej śmietany;
    - 1 łyżeczka cukru waniliowego;
    - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
    - szczypta soli.

    Dodatkowo

    - 1 roztrzepane białko do posmarowania ciasteczek;
    - cukier kryształ do posypania.

Łatwe ciasteczka śmietankowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło posiekaj na mniejsze kawałeczki, połącz z pozostałymi składnikami ciasta i szybko zagnieć. Włóż na 30 minut do lodówki.
    Dużą blachę (używam blachy z wyposażenia piekarnika) wyłóż papierem do pieczenia i delikatnie oprósz mąką.
    Rozwałkuj ciasto lekko podsypując mąką (niezbyt cienko).
    Dowolną foremką wykrój ciasteczka i poukładaj na blaszce. Przed samym pieczeniem posmaruj białkiem i posyp cukrem.
    Piecz około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C, do lekkiego zezłocenia.
    Wystudź na kratce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy